Tuesday, 29 May 2012

اجارة اسناد و شهادة سماع

اجارة اسناد و شهادة سماع
الى جامع الامام الترمذى  رحمه الله تعالى. 

Sanad Sunan/Jamik Tarmizi hamba( Mashadi bin Masyuti) ada tiga guru:
1) Sheikh al Musnid Husain Suraji kemudian Makki
2) Sheikh al Musnid Muhammad bin Yahya Aman asal Bakistani  al Makki
3) Sheikh Muhammed Awdh Mangqus Asal Libya kemudian Mesir yang saya dengar dari pembaca yang membaca didepan Sheikh, alhamdulillah secara penuh yang keseluruhan Hadithnya 3956.. Bersama dengan kitab elal di akhir kitab Jamik Tarmizi. 

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله ولي المحدثين والصلاة والسلام على سيد المسندين ، وعلى اله واصحابه الناقلين ، ورضى الله عمن تحمل اسانيد المسلمين، وسار فى ركاب المحدثين الى يوم الدين. 

واقتداء بساداتنا القائلين : الاسناد من الدين فقد استجزت شيوخى المسندين رضى الله عنهم  اجمعين بما تحملوه من علوم الدين عن شيوخهم المسندين فاجازونى متفضلين بعدما اوصونى بسبيل المؤمنين والا امتنع من المستجزين الطالبين لانفاس السيد الامين؛ ان كانو  بشروطها قائمين. 

Dan sesungguhnya telah menuntut Ijazah akan daku ( sheikh Muhammed Awdh Mangqus) oleh Sheikh Al Mukarram Mashadi bin Masyuti maka aku ijazahkan akan dia dengan Jamik Imam Tarmizi Radiallahuanh selepas mendengarnya baginya atas ku secara kamil dan sesungguhnya sampai majlisnya 26 majlis di negeri Selangor Malaysia " mudah2an memelihara akan negeri ini oleh Allah dan negeri umat islam.
Bermula majlis daripada tanggal 18 mei 2012m sehingga 26 mei 2012m.

Dan sesungguhnya Aku terima/ tanggung akan Jamik Imam Tarmizi radiallahuanh secara dengar dengan bacaan selain ku atas tiga guru2 yang hebat dan musnidin ulama dan sesungguhnya telah menghimpun oleh Allah bagi ku tiga guru pada satu majlis dan sekelian mereka itu berpegang dengan asalnya dan demikian itu dalam 18 majlis di masjid Besar Kuwait " mudah2an memelihara oleh Allah akan negeri Kuwait dan negeri umat islam lainnya". Yg telah aku keluputan daripadanya 3 majlis daripada awalnya sehingga hadith 560 dengan sebab kelewatan penerbangan satu hari penuh.

Maka membaca Hadith akan daku Jamik Imam Tarmizi oleh:
1) al Hafiz Thanaullah bin Isa Khan al Madani al Bakistani.
2) al Muhaddith anak Muhaddith al Alamah Abdul Wakil bin Abdil al Haq al Hashimi.
3) al Muhaddith al Musnid Muhammad Israeil bin Muhammad Ibrahim an Nadawi.
Dan sekelian Musnidin yang tiga ini selagi akan datang:
1)Telah mencerita Hadis akan Kami oleh AlHafiz Thanaullah, telah mengkhobar hadith akan kami oleh Al Hafiz Abdullah ar Rubri, telah mengkhobar Hadis akan kami oleh @Abdul Jabbar alGhaznuwi.
2) dan telah mencerita Hadis akan kami oleh Al Alamah Abdul Wakil: telah mengkhabar hadith akan kami oleh Bapa ku muhaddith Haramain Sheikh Abdul Haq bin Abdul Wahid al Hashimi: telah mengkhobar Hadith akan Kami oleh@ Abu Saeid Muhammad Hussin alBatalui 
3) telah mengkhobar hadith akan kami oleh al Musnid Muhammad Israeil : telah mengkhobar akan kami oleh Abdul Jabbar as Sakrawi , telah mengkhobar hadith akan kami oleh @ Ahmadullah al quraisi ad Dahlawi ح dan telah mengkhobar hadith akan kami secara Aali oleh @Sheikh Abdul Hakim al Juuuri secara baca dari mula sehingga akhirnya.

Berkata kelima2 mereka :
Telah mengkhobar hadith akan kami oleh 
(3) Nazir Hussin Ad Dahlawi sekeliannya, akhbarana
(4) Muhammad Ishaq ad Dahlawi akhbarana 
(5)Shah Abdul Aziz bin Wali Allah Ahmad bin Abdur Rahim ad Dahlawi akhbarana 
(6)bapa ku secara dengar setengahnya dan ijazah bagi yang tinggal lagi serta sempurna yang tinggalnya atas penggantinya akhbarana 
(7)Abu Tahir bin Ibrahim al Kurani al kurdi, qiraatan setengahnya dan ijazah bagi selainnya akhbarana 
(8)Husin bin Ali al Ajmi akhbarana 
(9)Muhammad bin Aala Al Babali secara dengar atasnya bagi kebanyakannya dan ijazah bagi selainnya drpd
(10) Salim as Sanhuri akhbarana 
(11) an Najmu al Ghaiti akhbarana
(12) Zakariya Al Ansari secara dengar atasnya bagi beberapa majlis dan yang baqinya secara ijazah akhbarana
(13) Muhammad Bin Ali al Qayati akhbarana
(14) Abu Fath Abdul Malik al Karuhi akhabarana
(15) Mahmud bin Qasim al Azdi akhbarana
(16) Ahmad bin Abdil Somad al gharji sekeliannya dan
@    Abdul Azizi bin Muhammad At Teryaqi daripada awalnya sehingga manaqib ibni Abbas
@.   Ubaidillah bin Ali ad Dahan bagi yg Baqinya berkata sekelian mereka itu akhbarana
(17) Abdul Jabbar bin Muhammad al Jarahi al Marwazi akhbarana 
(18) Muhammad bin Ahmad Mahbubi akhbarana
(19) Abu Isa Muhammad Bin Isa Bin Surah at Tarmizi sekeliannya dan elal kecil.

Dan telah meriwayat sheikh Muhammed Awdh Mangqus dengan ijazah Ammah dari tidak sorang bersambung


Sent from my iPad

Monday, 7 May 2012

Hukum demontransi dalam islam

Hukum demontransi dalam islam

tentang himpunan BERSIH...apa tggu lagi MUJAHID dan MUJAHID...hatta ULAMA pon turun padang... Bising bila orang keluar BERSIH. Ada yang kata haramlah. Dr Yusuf al-Qardhawi pernah cerita dalam buku beliau Risalah al-Azhar Baina al-Ams Wa al-Yaym Wa al-Ghad bagaimana para ulamak
al-Azhar buat demonstrasi yang turut disertai oleh rakyat dalam proses pemecatan gabenor Mesir lantikan KHILAFAH Turki Uthmaniah. Kesnya apabila rakyat mengadu kepada para ulama al-Azhar tentang kezaliman Khursyid Basya, akhirnya para ulama al-Azhar bersidang di Dar al- mahkamah al-Syar`iyyah dan akhirnya mereka membuat keputusan untuk PECAT Khursyid Basya. Mereka bersetuju untuk melantik Muhammad Ali al-Albani sebagai gabenor Mesir yang baru. Selepas itu para ulama al-Azhar yang diketuai oleh Syeikh al-Azhar sendiri ketika itu Syeikh al-Syarqawi dan ketua Niqabat al- Asyraf (badan yang bertanggungjawab menjaga kebajikan keturunan Rasulullah di Mesir) iaitu al-Sayyid Umar Makram telah
berarak ke kediaman Muhammad Ali. Perarakan seumpama demonstrasi ini turut disertai oleh rakyat Mesir dengan jumlah hampir 40 RIBU orang. Lepas Khursyid Basya kena pecat, dia hantar wakil untuk bertemu dengan para ulamak al- Azhar. Wakil Khursyid sebut: "Bagaimana kamu berani memecat Khursyid Basya sedangkan Allah berfirman: Taatilah Allah dan taatilah Rasul dan Ulul Amri daripada kalangan kamu"? Dengan sempoinya wakil Niqabat al-Asyraf iaitu al-Sayyid Umar Makram jawab balik: Ulul Amri adalah para ulamak, pendokong syariat dan pemimpin yang adil. Adapun sahabat kamu itu
(Khursyid Basya) dia adalah seorang yang zalim. Sudah menjadi tradisi semenjak zaman berzaman bahawa penduduk sesuatu negeri
akan memecat para gabenor bahkan Khalifah dan sultan sekalipun sekiranya mereka zalim".

. Rujuk Risalah al-Azhar m/s 38 - 40.
Kalau Syeikh al-Azhar ketika itu pun join
sama BERSIH untuk pecat Khursyid Basya
dalam keadaan Khilafah Islamiah masih ada,
rasa-rasanya nak buat BERSIH untuk bersihkan pilihanraya lagi-lagilah patut kena
buat.. Apalah ulamak UMNO.. kesian.Sent from my iPad

Saturday, 5 May 2012

حكم اقامة الدولة فى الاسلام. فقه الاسلامى وادلته جلد ٦ ص ٦٦٢.

حكم اقامة الدولة فى الاسلام. فقه الاسلامى وادلته جلد ٦ ص ٦٦٢. 
بهاكيان كدوا:

بسم الله الرحمن الرحيم
 Hukum mendirikan Daulah dalam Islam dan terbahagi ia kepada tiga Mazhab.
Mazhab yang memperwajibkan Daulah islam.
Mazhab yang memperharuskan.
Mazhab yang menyandarkan kewajibannya atas Allah.

مذهب ايجاب الامامة: 
ترى الاكثرية الساحقة من علماء الاسلام ( وهم اهل السنة والمرجئة و الشيعة و المعتزلة الا نفرا من هم والخوارج ماعدا النجدات) : ان الامامة امر واجب او فرض محتم.
#######
شرح العقائد النسفية للتفتازانى ص ١٤٢ وما بعدها، مقالات الاسلاميين ، واختلاف المصلين للاشعري: ١٣٣/٢، حجة الله البالغة للدهلوى : ١١٠/٢ ، اصول الدين للبغدادى ص ٢٧١ وما بعدها والاحكام السلطانية للماوردى ص٣.

Kebanyakan daripada Ulama islam iaitu Ahlus Sunnah, Murjiah, Syiah, dan Muktazillah melainkan beberapa orang daripada mereka dan khawarij selain drpd khawarij najd. Bahawa Imamah satu perkara yang Wajib atau Fardhu yang di wajibkan.

قال ابن حزم : اتفق جميع اهل السنة و جميع المرجئة وجميع الشيعة وجميع الخوارج على وجوب الامامة وان الامة واجب عليها الانقياد لامام عادل يقيم فيهم احكام الله ويسوسهم باحكام الشريعة التى جاء بها رسول الله صلى الله عليه وسلم حاسا النجدات فانهم قالوا لا يلزم الناس فرض الامامة وانما عليهم ان يتعاطوا الحق بينهم.....
#####.    
الفصل فى الملل والنحل : ٨٧/٤ و المحلى ٤٣٨/٩ ، مسالة ١٧٦٨ و مراتب الاجماع ص ١٢٤

Berkata ibnu Hazm : muwafakat sekelian Ahli Sunnah dan sekelian Murjiah dan sekelian Syiah dan sekelian khawarij atas wajib imamah dan bahawa sa umah wajib atasnya mengikut bagi Imam Yang Adil yang mendirikan pada sekelian mereka itu sekelian Hukum Allah dan memimpinkan mereka itu dengan sekelian hukum syariat yang mendatangkan dia oleh Nabi saw melainkan Ulama Najd maka sesungguhnya mereka itu berkata: tidak lazim oleh manusia kefardhuan imam dan bahawa sungguhnya wajib atas mereka itu beri memberi oleh mereka itu akan hak antara mereka itu. 
ونوع الفرضية هو الفرض الكفائى، قال الماوردى : فاذا ثبت وجوب الامامة ففرضها على الكفاية كالجهاد و طلب العلم ، فاذا قام بها من هو من اهلها سقط فرضها عن الكافة.
####
الاحكام السلطانية ص٣.

Cabang kefardhuannya iaitu fardhu kifayah. Berkata imam Mawardi maka apabila thabit kewajiban lmamah maka kefardhuannya atas fardhu Kifayah seperti Jihad dan menuntut ilmu maka apabila berdiridengan dia oleh mereka yang ianya daripada ahlinya gugurlah kefardhuannya daripada sekelian umat.

ثم انقسم هؤلاء فرقا ثلاثة فقال اكثرالاشعرية والمعتزلة و العترة انها تجب شرعا لان الامام يقوم بامور شرعية.

Kemudian terbahagi sekeliN mereka itu kepada tiga puak. Maka berkata kebanyakan Asariyah dan Muktazilah dan etrah : sesungguhnya wajib imamah itu atas Syara' kerana imam bertanggung jawab ia dengan sekelian perkara syariat.

Berkata Syiah Imamaah  : wajib lmamah pada aqal sahaja kerana hajat kepada zaim yang menegahkan kezaliman dan memceraikan antara manusia  pada ketika berlaku perbantahan dan perkelahian dan jikalau ketiadaan pemerintah nescaya adalah pekerjaan itu sia sia.


Berkata Jahiz dan Al Balkhi ( kaabi ) dan Abu Husin al Khaiyath dan Hasan Basri : kewajiban mendirikan Imamah berdasar,an hukum Aqal dan Syara'.

ادلة هذا المذهب:


Sent from my iPad

Friday, 4 May 2012

الامامة فى الاسلام

الامامة فى الاسلام

بسم الله الرحمن الرحيم

تعريف الامامة: الامامة العظمى او الخلافة او امارة المؤمنين كلها تؤدى معنى واحدا
Taarif Imamah:
Imam Besar atau khilafah atau imarah mukminin, sekeliannya itu duduk di bawah makna yang satu.

وتدل على وظيفة واحدة  هى السلطة الحكومية العليا
Dan menunjuk atas pekerjaan yang satu yang iaitu kuasa hukuman yang tinggi.
وقد عرفها علماء الاسلام بتعاريف متقاربة فى الفاظها متحدة فى معانيها تقريبا علما بانه لا تشترط صفة الخلافة، 
Dan sesungguhnya telah membuat taarif imamah oleh ulama islam dengan beberapa taarif yang berhampiran pada lafaz2nya yang bersatu maknanya pada berhampiran. Istimewa lagi dengan bahawa sa tidak disyaratkan sifat khilafah.
وانما المهم وجود الدولة ممثلة بمن يتولى امورها ويدير شؤونها ويدفع غائلة الاعداء عنها.
Dan sesungguhnya yang penting iaitu wujud Daulah yang menjujung perintah dengan mereka yang memerintahkan sekelian pekerjaan dan mengaturkan sekelian urusannya dan menolakkan musuh yang melampau drpdnya.
فقال الدهلوي: الخلافة هى الرياسة العامة فى التصدى لاقامة الدين باحياء العلوم الدينية واقامة اركان الاسلام والقيام بالجهاد وما يتعلق به من ترتيب الجيوش والفروض للمقاتلة واعطائهم من الفئ والقيام بالقضاء واقامة الحدود ورفع المظالم والامر بالمعروف و النهى عن المنكر نيابة عن النبى صلى الله عليه سلم. /// اكليل الكرامة فى تبيان مقاصد الامامة لصديق حسن خان: ص٢٣.
Berkata imam Ad Dahlawi: Khilafah iaitu ketua Umum pada bersungguh bagi mendirikan agama dengan menghidupkan sekelian Ilmu agama dan mendirikan rukun2 islam dan menyiapkan persiapan Jihad dan barang yang berkaitan dengannya daripada tertib Tentera, dan segala kefardhuan bagi perang memerangi dan memberi mereka itu daripada harta rampasan dan mendirikan hukuman dan mendirikan hudud dan menghilangkan sekelian kezhaliman dan menyuruh dengan kebaikan dan menegahkan kemungkaran kerana menggantikan Nabi saw saw.


قال التفتازانى: الخلافة رئاسة عامة فى امر الدين والدنيا خلافة عن النبى صلى الله عليه وسلم. 
Berkata Imam Taftahzani: khilafah iaitu ketua umum pada pekerjaan Agama dan Dunia ganti daripada Nabi saw.
شرح العقائد النسفية الخلافة لرشيد رضا ص ١٠

قال  الماوردى الامامة موضوعة لخلافة النبوة فى حراسة الدين وسياسة الدنيا به . احكام السلطانية ص ٣
Berkata imam Mawardi:  Imam umum dipakaikan bagi khilafah kenabian pada memelihara Agama dan memerintah dunia dengan dia.

وحدد ابن خلدون وظيفة الامامة فقال هى حمل الكافة على مقتضى النظر الشرعى فى مصالحهم الاخروية والدنيوية الراجعة اليها اذ ان احوال الدنيا ترجع كلها عند الشارع الى اعتبارها بمصالح الاخرة  فهى ( اى الخلافة ) في الحقيقة خلافة عن صاحب الشرع فى حراسة الدين و  سياسة الدنيا به...
 المقدمة ص ١٩١.
Telah buat sakatan oleh Ibnu Khaldun akan kerja2 imam maka berkata ia: iaitu tanggung jawab penuh atas tuntutan pandangan Syarei,  pada kepatutan mereka itu yang bangsa akhirat dan bangsa dunia yang kembali ia kepadanya. Kerana bahawa sa sekelian kelakuan dunia kembali sekeliannya disisi sya rie kepada iktibarnya dengan kepatutan2 akhirat. Maka khilafah itu pada hakikatnya  iaitu pengganti drpd tuan syara pada memelihara Agama dan memerintah agama dengan dia.

ويتبين من هذه التعاريف ان سلطة الخليفة تتناول امور الدين  وسياسة الدنيا على اساس شرائع الاسلام  وتعاليمه. لان هذه التعاليم تستهدف تحقيق مصالح الناس فى عالمى الدنيا و الاخرة ، اى العنصر العقدى والانسان او الاخلاقى يسير جنبا الى جنب مع العنصر المادى ، ويتازر العنصران لاقامة المجتمع الفاضل المستقر المرفة المتمكن فى الارض الذى يقيم العزة و السيادة الفعلية بين جناحيه وتتعاضد فيه الهداية الالهية مع الارادة البشرية والقوى العقلية عن طريق الاجماع والقياس.  
Dan ternyata drpd ini sekelian taarif bahawa kuasa khalifah/ imam / pemerintah mencakupi sekelian urusan Agama dan Memerintah dunia atas asas syariat islam dan pendidikannya, kerana ini pendidikan berhadap/ tertumpu pada membetulkan segala kepatutan manusia pada alam dunia dan akhirat, iaitu unsur aqdi dan insani atau akhlaqi yang bergerak ia dari satu pehak kepada pehak yang lain serta unsur madi, dan yang jadi kuat oleh dua unsur ini bagi mendirikan perhimpunan yang baik yang tetap yang lemah lembut yang kekal pada bumi yang berdiri kemulian dan kepimpinan yang bangsa perbuatan diantara dua pehak dan bantu membantu padanya petunjuk ketuhanan serta kehendak kemanusian dan kekuatan aqliah daripada jalan2 ijmak dan kias.

وبهذا تغاير الخلافة  اساسا السلطات السياسية الحالية التى تسير على هدى القوانين الوضعية التى تقتصر على تنظيم العلاقات الاجتماعية وتقر واقع المجتع ولو عارض الدين او الفضيلة احيانا.Sent from my iPad